V tomto příspěvku chceme psát o jídle a pití, které je nabízeno ve vlacích co jezdí po České republice. Chceme hodnotit kvalitu snídaní, nabídku hlavních jídel, zákusků, kávy, čajů ale i piva či vína.  Nabídka je pestrá, pojďme na to!

Rozpačité dojmy ze zimního menu

14. ledna 2025
V restauračních vozech Českých drah se aktuálně podává zimní sezonní nabídka. Těším se, že ji vyzkouším.
Pro úterní cestu  do Prahy volím spoj RailJet 284 Metropolitan Slovenská strela s odjezdem z Brna v 6:39. Název vlaku je delší od prosincové změny grafikonu, kdy výchozí stanice tohoto expresu je nově Bratislava. Po zastávce vlaku v České Třebové se přesouvám do bistrovozu.

Snídani volím sladkou

Objednávám si švestkový crumble a k němu chai latté. Jde o lahodný mléčný kořeněný nápoj, který se do zimního období opravdu hodí a opravdu mě pěkně zahřálo. Koláč je příjemně horký a sladký díky posypce cukru. Ale že bych se po něm olizoval jako v případě mrkvového koláče, který jsem měl na podzim a chtěl si jej objednat znovu, to ne. Švestkový koláč nicméně vypadá trochu jinak než v menu. Obsluha mi to ráda vysvětlila, dodavatel už neměl obalové košíčky.
V nabídce zimního menu je z horkých nápojů k dispozici také svařák. Volím k němu sladkou klasiku v podobě čokoládové palačinky. Svařák krásně voní, je výtečný. Palačinka je jistota, která nezklamala.

Kulajda a guláš na cestu zpátky

Návrat do Brna je spojem RailJet 79. Mám hlad, sedám proto rovnou do jídelního vozu. Na úvod objednávám kulajdu a pivní speciál od Chrousta UNION Hazy IPA 14. Kulajda je fajn. Ale klidně bych zaplatil více a dostal velkou polévku. Považte, že za polévku zaplatím 75 Kč v rámci šťastné hodinky a dostanu jen malou (!) porci polévky. Pro porovnání, na palubách polských jídelních vozů, které jezdí i přes naše území, chtějí za polévku lehce přes 100 korun, ale za tu cenu už dostanete velkou porci (v případě žurku i s pečivem), která vás opravdu zasytí.
Pivo je příjemně osvěžující. Já se ale už těším na tahouna zimní nabídky, guláš z divokého prasete se špekovými knedlíky, nakládanou zeleninou a cibulí. Jídlo je poctivé a není mu co vytknout.

Vegetariánské menu

Do Brna je ještě dlouhá cesta a já mám prostor na další jídlo. Zkusím tedy bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou a sýrem s modrou plísní.  Obsluha mě ujišťuje, že se nejedná o tak velké jídlo, že je to v podstatě větší polévka. První porce pro mě nedopadne vítězně. Hned zkraje objevím v omáčce něco z obalu, co v ní určitě nemá být. Obsluha mi jídlo ochotně odnese a slíbí nápravu v podobě nového jídla. To už je bez této chyby a tak můžu testovat. Jídlo pěkně voní, ale kombinace nivy, dýně a brambor mi nesedí. Není to ono.
Po jídle mám chuť na kávu a dezert. Volím štrůdl a Espresso Macchiato. Kávu mám rád hořkou, tahle káva mé chutě uspokojuje. Štrůdl s vanilkovou omáčkou je stálice, ale troufám si říct, že by mohl být vymazlenější.

Celkové dojmy ze zimní nabídky?

Pokud bych měl hodnotit jen nápoje, nabídka nemá chybu. U jídla váhám. Polévka fajn, i když by jí mohlo být více. Guláš z divočáka bych si při příští cestě bez váhání objednal znovu. Ale špalíčky s dýňovou omáčkou jsou pro mě zklamání. Podzimní vegetariánský pokrm mi chutnal více. Vegetariánské menu a dezert tak nic moc.  Snad jarní menu, které začne ke konci února, bude lepší.

Na palubách vlaků ČD se podává zimní menu

13. ledna 2025
V restauračních vozech Českých drah se aktuálně podává zimní sezonní nabídka. Menu zahrnuje jídlo, ale také nápoje, které na cestách vlakem
příjemně zahřejí. Servíruje se například kulajda, guláš nebo oblíbené chai latte. Zimní sezonní nabídka je k dostání ve všech vlacích, které nabízejí služby ČD
Restaurant se servisem JLV.

Zimní menu JLV ČD, ilustrační obrázek

Zimní menu JLV ČD, ilustrační obrázek

Polévka, hlavní jídlo, dezert a tentokrát i nápoje na zahřátí, sezonní menu je tradičně pestré a vyladěné. Zimní nabídka zahrnuje kulajdu s houbami, jako hlavní chod se podává guláš z divokého prasete se špekovými knedlíky, nakládanou zeleninou a cibulí. Vegetariáni mohou ochutnat bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou a sýrem s modrou plísní. Milovníci sladkého by neměli vynechat dezert – švestkový crumble, tedy švestky zapékané pod křupavou drobenkou. V nabídce jsou také dva nápoje, a to populární chai latte a svařák.

Sezonní nabídku připravila společnost JLV, která ve vlacích ČD zajišťuje catering ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Zimní menu 2025:

Polévka:

  • Kulajda s houbami

Hlavní chod:

  • Guláš z divokého prasete, špekové knedlíky, nakládaná zelenina s cibulí

Hlavní chod vege:

  • Bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou, sýr s modrou plísní

Dezert:

  • Švestkový crumble

Sezonní menu doplňuje stálý jídelní lístek, k dostání tak zůstávají oblíbené stálice, jako např. svíčková na smetaně nebo snídaňová nabídka.

Na polský Žurek a Kyselicu

Čtvrtek 14. listopadu 2024

Je polovina podzimu a my jedeme z Břeclavi (7:09) do polských Katowic (10:51) rychlíkem EC 108 Sobieski. Vlak je složen převážně z polských vozů, včetně restauračního vozu WRmnouz 61-51 88-70. Přestože jede s námi už od Břeclavi, rozhodneme se do něho zajít až v Bohumíně, ať se posilníme, než dorazíme do Katowic.
V jídelním voze jsou obsazeny jen dva stoly a třetí námi a ani cestou přes polské území se vůz o moc více nezaplní. Na baru jsou živé květiny, na stole menu a než po čtvrť hodině vyjedeme z Bohumína, už máme vybráno. Jídelní lístek je v polštině, angličtině a v češtině, včetně ceny v českých korunách. Obsluha je příjemná, hovořící anglicky a polsky.

První, co nám přinesou na stůl, jsou příbory v papírovém obalu a ošatku s tmavým chlebem.

Zelňačka z kysaného zelí

Zelňačkové polévky jsou moje oblíbené a když jsem ji uviděl na jídelním lístku, bylo o výběru polévky jasno.  Ale ouha. Hned jak mi ji přinesla bylo jasné, že tahle zelňačka se od těch „našich“ sladko-kyselých s kousky klobásy liší. Bylo to zelí, mrkev, petržel a možná i další zelenina. Polévka ale byla chuťově dobrá, vydatná, zelí v ní bylo opravdu hodně. Takže nakonec přece jenom spokojen. Cena 107 Kč je už za polívku trochu hodně, ale když si k ní vezmete chleba nebo rohlík, máte docela slušné jídlo.

Tortila s kuřecím masem

Jako hlavní chod jsem už radši neriskoval a objednal si tortilu s kuřecím masem. Tuhle mají ve stálé nabídce i jídelní vozy Českých drah. Občas si je dávám na snídani / svačinu než vlak přijede do Prahy. Jsem tedy zvědav. Porce je opravdu velká, výrazně větší, než na jaké jsem zvyklý od nás. Pro potřeby focení jsem ji rozkrojil na půlku, ale servírována je v celku. Chuťově mi přišla sladká, s velmi jemným dresinkem. Rozhodně tu nebyly žádné pálivé tóny.  Kousky masa krásně udělané a měkké. Zelenina výborná. Placka byla křupavá. Cena 207 Kč mi za tu porci nepřišla až tak moc přehnaná, opravdu jsem si pochutnal.

Žurek – klasická polská polévka

Jak mi spolucestující, Miroslav, vysvětluje, žurek je staropolská kyselačka z žitného kvásu. K tomu kousky klobásy a vařené vejce. Na polévku chvíli čeká, dopředu dostane poctivý celozrnný chleba. Vajíčko v polévce je uvařené přímo na místě, za což patří pochvala posádce jídelního vozu. Polévka je vydatná a za 107 Kč je v pohodě.

Obalovaný camembert

Obalovaný camembert je skvěle udělaný. Jak se Miroslav dozvídá od polského kuchaře, camembert se obaluje až těsně před servirováním a na chuti je to poznat. Brusinky a čerstvý salátek tomu dávají velmi příjemnou chuť. Skvělé a vydatné jídlo. Cena 167 Kč je v pohodě.

Popis a hodnocení jídelního vozu najdete v příspěvku PKP WRmnouz 61 51 88-70

Diskuzní fórum

Napište komentář i Vy