V tomto příspěvku chceme psát o jídle a pití, které je nabízeno ve vlacích co jezdí po České republice. Chceme hodnotit kvalitu snídaní, nabídku hlavních jídel, zákusků, kávy, čajů ale i piva či vína.  Nabídka je pestrá, pojďme na to!

Na palubách vlaků ČD se podává zimní menu

13. ledna 2025
V restauračních vozech Českých drah se aktuálně podává zimní sezonní nabídka. Menu zahrnuje jídlo, ale také nápoje, které na cestách vlakem
příjemně zahřejí. Servíruje se například kulajda, guláš nebo oblíbené chai latte. Zimní sezonní nabídka je k dostání ve všech vlacích, které nabízejí služby ČD
Restaurant se servisem JLV.

Zimní menu JLV ČD, ilustrační obrázek

Zimní menu JLV ČD, ilustrační obrázek

Polévka, hlavní jídlo, dezert a tentokrát i nápoje na zahřátí, sezonní menu je tradičně pestré a vyladěné. Zimní nabídka zahrnuje kulajdu s houbami, jako hlavní chod se podává guláš z divokého prasete se špekovými knedlíky, nakládanou zeleninou a cibulí. Vegetariáni mohou ochutnat bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou a sýrem s modrou plísní. Milovníci sladkého by neměli vynechat dezert – švestkový crumble, tedy švestky zapékané pod křupavou drobenkou. V nabídce jsou také dva nápoje, a to populární chai latte a svařák.

Sezonní nabídku připravila společnost JLV, která ve vlacích ČD zajišťuje catering ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Zimní menu 2025:

Polévka:

  • Kulajda s houbami

Hlavní chod:

  • Guláš z divokého prasete, špekové knedlíky, nakládaná zelenina s cibulí

Hlavní chod vege:

  • Bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou, sýr s modrou plísní

Dezert:

  • Švestkový crumble

Sezonní menu doplňuje stálý jídelní lístek, k dostání tak zůstávají oblíbené stálice, jako např. svíčková na smetaně nebo snídaňová nabídka.

Na polský Žurek a Kyselicu

Čtvrtek 14. listopadu 2024

Je polovina podzimu a my jedeme z Břeclavi (7:09) do polských Katowic (10:51) rychlíkem EC 108 Sobieski. Vlak je složen převážně z polských vozů, včetně restauračního vozu WRmnouz 61-51 88-70. Přestože jede s námi už od Břeclavi, rozhodneme se do něho zajít až v Bohumíně, ať se posilníme, než dorazíme do Katowic.
V jídelním voze jsou obsazeny jen dva stoly a třetí námi a ani cestou přes polské území se vůz o moc více nezaplní. Na baru jsou živé květiny, na stole menu a než po čtvrť hodině vyjedeme z Bohumína, už máme vybráno. Jídelní lístek je v polštině, angličtině a v češtině, včetně ceny v českých korunách. Obsluha je příjemná, hovořící anglicky a polsky.

První, co nám přinesou na stůl, jsou příbory v papírovém obalu a ošatku s tmavým chlebem.

Zelňačka z kysaného zelí

Zelňačkové polévky jsou moje oblíbené a když jsem ji uviděl na jídelním lístku, bylo o výběru polévky jasno.  Ale ouha. Hned jak mi ji přinesla bylo jasné, že tahle zelňačka se od těch „našich“ sladko-kyselých s kousky klobásy liší. Bylo to zelí, mrkev, petržel a možná i další zelenina. Polévka ale byla chuťově dobrá, vydatná, zelí v ní bylo opravdu hodně. Takže nakonec přece jenom spokojen. Cena 107 Kč je už za polívku trochu hodně, ale když si k ní vezmete chleba nebo rohlík, máte docela slušné jídlo.

Tortila s kuřecím masem

Jako hlavní chod jsem už radši neriskoval a objednal si tortilu s kuřecím masem. Tuhle mají ve stálé nabídce i jídelní vozy Českých drah. Občas si je dávám na snídani / svačinu než vlak přijede do Prahy. Jsem tedy zvědav. Porce je opravdu velká, výrazně větší, než na jaké jsem zvyklý od nás. Pro potřeby focení jsem ji rozkrojil na půlku, ale servírována je v celku. Chuťově mi přišla sladká, s velmi jemným dresinkem. Rozhodně tu nebyly žádné pálivé tóny.  Kousky masa krásně udělané a měkké. Zelenina výborná. Placka byla křupavá. Cena 207 Kč mi za tu porci nepřišla až tak moc přehnaná, opravdu jsem si pochutnal.

Žurek – klasická polská polévka

Jak mi spolucestující, Miroslav, vysvětluje, žurek je staropolská kyselačka z žitného kvásu. K tomu kousky klobásy a vařené vejce. Na polévku chvíli čeká, dopředu dostane poctivý celozrnný chleba. Vajíčko v polévce je uvařené přímo na místě, za což patří pochvala posádce jídelního vozu. Polévka je vydatná a za 107 Kč je v pohodě.

Obalovaný camembert

Obalovaný camembert je skvěle udělaný. Jak se Miroslav dozvídá od polského kuchaře, camembert se obaluje až těsně před servirováním a na chuti je to poznat. Brusinky a čerstvý salátek tomu dávají velmi příjemnou chuť. Skvělé a vydatné jídlo. Cena 167 Kč je v pohodě.

Popis a hodnocení jídelního vozu najdete v příspěvku PKP WRmnouz 61 51 88-70