Na polský Žurek a Kyselicu

Čtvrtek 14. listopadu 2024

Je polovina podzimu a my jedeme z Břeclavi (7:09) do polských Katowic (10:51) rychlíkem EC 108 Sobieski. Vlak je složen převážně z polských vozů, včetně restauračního vozu WRmnouz 61-51 88-70. Přestože jede s námi už od Břeclavi, rozhodně se do něho zajít až v Bohumíně, ať se posilníme, než dorazíme do Katowic.
V jídelním voze jsou obsazeny jen dva stoly a třetí námi a ani cestou přes polské území se vůz o moc více nezaplní. Na baru jsou živé květiny, na stole menu a než po čtvrť hodině vyjedeme z Bohumína, už máme vybráno. Jídelní lístek je v polštině, angličtině a v češtině, včetně ceny v českých korunách. Obsluha je příjemná, hovořící anglicky a polsky.

První, co nám přinesou na stůl, jsou příbory v papírovém obalu a ošatku s tmavým chlebem.

Zelňačka z kysaného zelí

Zelňačkové polévky jsou moje oblíbené a když jsem ji uviděl na jídelním lístku, bylo o výběru polévky jasno.  Ale ouha. Hned jak mi ji přinesla bylo jasné, že tahle zelňačka se od těch „našich“ sladko-kyselých s kousky klobásy liší. Bylo to zelí, mrkev, petržel a možná i další zelenina. Polévka ale byla chuťově dobrá, vydatná, zelí v ní bylo opravdu hodně. Takže nakonec přece jenom spokojen. Cena 107 Kč je už za polívku trochu hodně, ale když si k ní vezmete chleba nebo rohlík, máte docela slušné jídlo.

Tortila s kuřecím masem

Jako hlavní chod jsem už radši neriskoval a objednal si tortilu s kuřecím masem. Tuhle mají ve stálé nabídce i jídelní vozy Českých dráh. Občas si je dávám na snídani / svačinu než vlak přijede do Prahy. Jsem tedy zvědav. Porce je opravdu velká, výrazně větší, než na jaké jsem zvyklý od nás. Pro potřeby focení jsem ji rozkrojil na půlku, ale servirována je v celku. Chuťově mi přišla sladká, s velmi jemným dresinkem. Rozhodně tu nebyly žádné pálivé tóny.  Kousky masa krásně udělané a měkké. Zelenina výborná. Placka byla křupavá. Cena 207 Kč mi za tu porci nepřišla až tak moc přehnaná, opravdu jsem si pochutnal.

Žurek – klasická polská polévka

Jak mi spolucestující, Miroslav, vysvětluje, žurek je staropolská kyselo s žitný kváskem. K tomu kousky klobásy a vařené vejce.

Obalovaný camembert

Obalovaný camembert je skvěle udělaný. Jak se Miroslav dozvídá od polského kuchaře, camembert se obaluje až těsně před servirováním a na chuti je to poznat. Brusinky tomu dávají velmi příjemnou chuť. Skvělé a vydatné jídlo. Cena 167 Kč je v pohodě.