V tomto příspěvku chceme psát o jídle a pití, které je nabízeno ve vlacích co jezdí po České republice. Chceme hodnotit kvalitu snídaní, nabídku hlavních jídel, zákusků, kávy, čajů ale i piva či vína. Nabídka je pestrá, pojďme na to!

Svěží jarní nabídka JLV potěší

2. března 2025

K jarnímu období se dle JLV hodí jídla svěží a lehká. Hovězí vývar se zeleninou a játrovými knedlíčky je silnější než jsem čekal, ale chuťově byl příjemný. Z hlavního chodu (špalek z vepřového ramínka s máslovými šťouchanými brambory a zelným salátem s řepou a křenem) jsem nadšený. Maso je libové, brambory nezklamou a přidaný zelný salát s řepou a křenem je překvapivý, jelikož v salátu jsem křen vůbec necítil. Tohle jídlo si rád dám znovu, i když ho nepovažuji za úplně lehké jídlo.

Penne s pestem z grilovaných paprik a sýrem Gran Moravia je chuťově příjemné, i když bych očekával, že by pesto mohlo být vymazlenější, například jednoduchým přidáním oliv. Po rozpačitém zimním dýňovém krému s nivou jde však o jídlo, které bych si rovněž dal klidně znovu.

A konečně dezert. Pro citrónový cheesecake s křupavým korpusem bych si do jídelního vozu zašel znovu (nebo si ho nechal donést na místo v první třídě). Kyselejší chuť citrónu je vyvážena medovým přelivem a kousky mandlí. Prostě skvělý dezert na úrovni jak z cukrárny. Při první ochutnávce jsem cítil velkou kyselost tohoto dezertu. Při druhé ochutnávce jsem si všiml, že na cheesecake dali více medu a najednou jsem kyselost zase skoro necítil. Myslím si, že obsluha ve vlaku se bude muset naučit vhodné dávkování medu, aby dezert nebyl ani sladký, ani kyselý.

Novinkou v menu je i pivní speciál Chroust – UNION Czech IPA 13, Prosecco od značky Corte Delle Calli a limitovaná edice craftové limonády Raks – malina se stylovou etiketou s vlakem a asi s rakem, který nabízí limonádu. Pivo má mít příjemné ovocné tóny, ale nebylo to pro mě tak znatelné jako v případě zimního speciálu. V menu je zmíněno k Proseccu „exkluzivně přivážíme chuť Benátek. V každém doušku přináší slunce a vášeň italských vinic“. Přišlo mi to poměrně hodně bublinkové a i když prosecca moc nepiji, tak jsem nějak přes bublinky cítil trochu ovocné chuti a to bylo tak vše. Možná to je jen bude tím, že prosecco až tolik nepiji. Malinová limonáda příjemně osvěží a po malině chutná, jen mě překvapilo, že by se tato limonáda měla v plechovce promíchat otočením, toto je poměrně nezvyklé a může to stejně jako mě i další cestující překvapit. Bylo by velmi příjemné v létě ochutnat další takovou limonádu a další vymazlená jídla jako v případě povedené jarní nabídky. Suma sumárum, jarní nabídka JLV se povedla.

Jídelní lístek navíc celkově prošel vizuální proměnou, na obálce najdete grafické dílo „Milky Way“ od světově uznávané výtvarnice Míly Fürstové. Při listování nabídkou si určitě všimnete nových fotografií kuchařů, kteří jídlo připravují, což vytváří příjemný pocit. Nabídka bude k dispozici na tři měsíce.

Prosecco a špalek z vepřového ramínka

26. února 2025
Od března je v jídelních vozech ČD Restaurant nová sezónní nabídka. Menu připravila společnost JLV ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Součástí nového menu je polévka, masová specialita i vegetariánský hlavní chod a dezert. Novinkou je grafická podoba jídelního lístku, který nyní zdobí grafické dílo světově uznávané výtvarnice Míly Fürstové.

Aby cesta byla příjemná nejen chuťově, ale i vizuálně, jídelní lístek ČD Restaurant se servisem JLV zkrášlí jedinečné grafické dílo uznávané výtvarnice Míly Fürstové. Ta tvoříla pro mnohé světové hvězdy showbyznysu – například skupinu Coldplay.

„Inspiraci pro novou obálku jídelního lístku jsem našla v kráse české krajiny, která poskytuje nekonečnou inspiraci pro každého výtvarníka. Osobně miluji cestování vlakem, zvláště pak restauračním vozem, kde si ráda dám něco dobrého na zub a nechávám se unášet pohodou a klidem cestování po železnici,“ říká Míla Fürstová.

Polévka

  • Hovězí vývar se zeleninou, nudlemi a játrovými knedlíčky

Specialita

  • Špalek z vepřového ramínka s máslovými šťouchanými brambory a zelným salátem s řepou a křenem

Hlavní chod vegetariánský

  • Penne s pestem z grilovaných paprik a sýrem Gran Moravia

Dezert

  • Citronový cheesecake s medem a mandlemi

Další nové produkty v nabídce

  • Pivní speciál Chroust – UNION Czech IPA 13
  • Italské šumivé víno Prosecco DOC Frizzante
  • Limitovaná edice craftové limonády Raks – malina

Nové sezónní menu doplňuje stálý jídelní lístek. Cestující se tak mohou i nadále těšit např. na svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem, kuřecí řízek s bramborovým salátem a další pochutin. Kompletní přehled nabídky naleznete na webu.

Co k nové nabídce řekli

„Naše restaurační vozy se servisem od JLV se těší stále se zvyšující oblibě mezi cestujícími. Jsem proto rád, že jim pravidelně můžeme nabízet nové kulinářské speciality plné zajímavých chutí. Důkazem, že nabízíme na kolejích špičkovou gastronomii, je i to, že jídelní vozy Českých drah jsou populární i mezi cestujícími v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Dokonce vidíme i trend ‚gastroturistiky‘, kdy se lidé pro své cesty přímo vybírají vlaky s restauračními vozy,“ říká člen
představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta a doplňuje: „V současném jízdním řádu vypravujeme každý den celkem 159 vlaků se službou ČD Restaurant se servisem JLV. Přibližně v polovině letošního roku pak v naší flotile přivítáme restaurační vozy nové generace ComfortJet, na které se mohou těšit cestující na vlacích směřujících z Česka do Berlína a Hamburku a v budoucnu i do Vídně, Bratislavy, Budapešti nebo do dánské Kodaně.“

„Sledování moderních trendů a spolupráce se špičkami v oboru. To je recept společnosti JLV, se kterým slavíme úspěchy u našich zákazníků. Nové menu představuje svěží a lehká jídla a já věřím, že se cestujícím ve vlacích národního dopravce bude líbit a bude jim chutnat minimálně tak jako současná nabídka, se kterou se nyní loučíme,“ uvedl generální ředitel JLV, a.s., Bohumír Bárta.

„V novém menu kombinujeme poctivé suroviny a výrazné chutě tradiční kuchyně. Nechybí silný hovězí vývar nebo špalek z vepřového ramínka se šťouchanými brambory. Pro vegetariány jsou připravené lehké penne s pestem z grilovaných paprik a sladká tečka je tentokrát v podobě citronového cheesecaku s medem a mandlemi, jenž spojuje osvěžující chuť citrusů s jemností mandlí,“ popisuje nabídku prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.

Rozpačité dojmy ze zimního menu

14. ledna 2025
V restauračních vozech Českých drah se aktuálně podává zimní sezonní nabídka. Těším se, že ji vyzkouším.
Pro úterní cestu  do Prahy volím spoj RailJet 284 Metropolitan Slovenská strela s odjezdem z Brna v 6:39. Název vlaku je delší od prosincové změny grafikonu, kdy výchozí stanice tohoto expresu je nově Bratislava. Po zastávce vlaku v České Třebové se přesouvám do bistrovozu.

Snídani volím sladkou

Objednávám si švestkový crumble a k němu chai latté. Jde o lahodný mléčný kořeněný nápoj, který se do zimního období opravdu hodí a opravdu mě pěkně zahřálo. Koláč je příjemně horký a sladký díky posypce cukru. Ale že bych se po něm olizoval jako v případě mrkvového koláče, který jsem měl na podzim a chtěl si jej objednat znovu, to ne. Švestkový koláč nicméně vypadá trochu jinak než v menu. Obsluha mi to ráda vysvětlila, dodavatel už neměl obalové košíčky.
V nabídce zimního menu je z horkých nápojů k dispozici také svařák. Volím k němu sladkou klasiku v podobě čokoládové palačinky. Svařák krásně voní, je výtečný. Palačinka je jistota, která nezklamala.

Kulajda a guláš na cestu zpátky

Návrat do Brna je spojem RailJet 79. Mám hlad, sedám proto rovnou do jídelního vozu. Na úvod objednávám kulajdu a pivní speciál od Chrousta UNION Hazy IPA 14. Kulajda je fajn. Ale klidně bych zaplatil více a dostal velkou polévku. Považte, že za polévku zaplatím 75 Kč v rámci šťastné hodinky a dostanu jen malou (!) porci polévky. Pro porovnání, na palubách polských jídelních vozů, které jezdí i přes naše území, chtějí za polévku lehce přes 100 korun, ale za tu cenu už dostanete velkou porci (v případě žurku i s pečivem), která vás opravdu zasytí.
Pivo je příjemně osvěžující. Já se ale už těším na tahouna zimní nabídky, guláš z divokého prasete se špekovými knedlíky, nakládanou zeleninou a cibulí. Jídlo je poctivé a není mu co vytknout.

Vegetariánské menu

Do Brna je ještě dlouhá cesta a já mám prostor na další jídlo. Zkusím tedy bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou a sýrem s modrou plísní.  Obsluha mě ujišťuje, že se nejedná o tak velké jídlo, že je to v podstatě větší polévka. První porce pro mě nedopadne vítězně. Hned zkraje objevím v omáčce něco z obalu, co v ní určitě nemá být. Obsluha mi jídlo ochotně odnese a slíbí nápravu v podobě nového jídla. To už je bez této chyby a tak můžu testovat. Jídlo pěkně voní, ale kombinace nivy, dýně a brambor mi nesedí. Není to ono.
Po jídle mám chuť na kávu a dezert. Volím štrůdl a Espresso Macchiato. Kávu mám rád hořkou, tahle káva mé chutě uspokojuje. Štrůdl s vanilkovou omáčkou je stálice, ale troufám si říct, že by mohl být vymazlenější.

Celkové dojmy ze zimní nabídky?

Pokud bych měl hodnotit jen nápoje, nabídka nemá chybu. U jídla váhám. Polévka fajn, i když by jí mohlo být více. Guláš z divočáka bych si při příští cestě bez váhání objednal znovu. Ale špalíčky s dýňovou omáčkou jsou pro mě zklamání. Podzimní vegetariánský pokrm mi chutnal více. Vegetariánské menu a dezert tak nic moc.  Snad jarní menu, které začne ke konci února, bude lepší.

Na palubách vlaků ČD se podává zimní menu

13. ledna 2025
V restauračních vozech Českých drah se aktuálně podává zimní sezonní nabídka. Menu zahrnuje jídlo, ale také nápoje, které na cestách vlakem
příjemně zahřejí. Servíruje se například kulajda, guláš nebo oblíbené chai latte. Zimní sezonní nabídka je k dostání ve všech vlacích, které nabízejí služby ČD
Restaurant se servisem JLV.

Zimní menu JLV ČD, ilustrační obrázek

Zimní menu JLV ČD, ilustrační obrázek

Polévka, hlavní jídlo, dezert a tentokrát i nápoje na zahřátí, sezonní menu je tradičně pestré a vyladěné. Zimní nabídka zahrnuje kulajdu s houbami, jako hlavní chod se podává guláš z divokého prasete se špekovými knedlíky, nakládanou zeleninou a cibulí. Vegetariáni mohou ochutnat bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou a sýrem s modrou plísní. Milovníci sladkého by neměli vynechat dezert – švestkový crumble, tedy švestky zapékané pod křupavou drobenkou. V nabídce jsou také dva nápoje, a to populární chai latte a svařák.

Sezonní nabídku připravila společnost JLV, která ve vlacích ČD zajišťuje catering ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Zimní menu 2025:

Polévka:

  • Kulajda s houbami

Hlavní chod:

  • Guláš z divokého prasete, špekové knedlíky, nakládaná zelenina s cibulí

Hlavní chod vege:

  • Bramborové špalíčky s dýňovou omáčkou, sýr s modrou plísní

Dezert:

  • Švestkový crumble

Sezonní menu doplňuje stálý jídelní lístek, k dostání tak zůstávají oblíbené stálice, jako např. svíčková na smetaně nebo snídaňová nabídka.

Na polský Žurek a Kyselicu

Čtvrtek 14. listopadu 2024

Je polovina podzimu a my jedeme z Břeclavi (7:09) do polských Katowic (10:51) rychlíkem EC 108 Sobieski. Vlak je složen převážně z polských vozů, včetně restauračního vozu WRmnouz 61-51 88-70. Přestože jede s námi už od Břeclavi, rozhodneme se do něho zajít až v Bohumíně, ať se posilníme, než dorazíme do Katowic.
V jídelním voze jsou obsazeny jen dva stoly a třetí námi a ani cestou přes polské území se vůz o moc více nezaplní. Na baru jsou živé květiny, na stole menu a než po čtvrť hodině vyjedeme z Bohumína, už máme vybráno. Jídelní lístek je v polštině, angličtině a v češtině, včetně ceny v českých korunách. Obsluha je příjemná, hovořící anglicky a polsky.

První, co nám přinesou na stůl, jsou příbory v papírovém obalu a ošatku s tmavým chlebem.

Zelňačka z kysaného zelí

Zelňačkové polévky jsou moje oblíbené a když jsem ji uviděl na jídelním lístku, bylo o výběru polévky jasno.  Ale ouha. Hned jak mi ji přinesla bylo jasné, že tahle zelňačka se od těch „našich“ sladko-kyselých s kousky klobásy liší. Bylo to zelí, mrkev, petržel a možná i další zelenina. Polévka ale byla chuťově dobrá, vydatná, zelí v ní bylo opravdu hodně. Takže nakonec přece jenom spokojen. Cena 107 Kč je už za polívku trochu hodně, ale když si k ní vezmete chleba nebo rohlík, máte docela slušné jídlo.

Tortilla s kuřecím masem

Jako hlavní chod jsem už radši neriskoval a objednal si tortillu s kuřecím masem. Tuhle mají ve stálé nabídce i jídelní vozy Českých drah. Občas si je dávám na snídani / svačinu než vlak přijede do Prahy. Jsem tedy zvědav. Porce je opravdu velká, výrazně větší, než na jaké jsem zvyklý od nás. Pro potřeby focení jsem ji rozkrojil na půlku, ale servírována je v celku. Chuťově mi přišla sladká, s velmi jemným dresinkem. Rozhodně tu nebyly žádné pálivé tóny.  Kousky masa krásně udělané a měkké. Zelenina výborná. Placka byla křupavá. Cena 207 Kč mi za tu porci nepřišla až tak moc přehnaná, opravdu jsem si pochutnal.

Žurek – klasická polská polévka

Jak mi spolucestující, Miroslav, vysvětluje, žurek je staropolská kyselačka z žitného kvasu. K tomu kousky klobásy a vařené vejce. Na polévku chvíli čeká, dopředu dostane poctivý celozrnný chleba. Vajíčko v polévce je uvařené přímo na místě, za což patří pochvala posádce jídelního vozu. Polévka je vydatná a za 107 Kč je v pohodě.

Obalovaný camembert

Obalovaný camembert je skvěle udělaný. Jak se Miroslav dozvídá od polského kuchaře, camembert se obaluje až těsně před servírováním a na chuti je to poznat. Brusinky a čerstvý salátek tomu dávají velmi příjemnou chuť. Skvělé a vydatné jídlo. Cena 167 Kč je v pohodě.

Popis a hodnocení jídelního vozu najdete v příspěvku PKP WRmnouz 61 51 88-70

Diskuzní fórum

Napište komentář i Vy